100 jaar vluchten

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten
100 jaar vluchten

Wanneer

  • maandag 22 januari 2018 14u00 - 18u00
Opvangcentrum voor asielzoekers 'De Bark' - KAPELSTRAAT 73 bus 2, 3550 HEUSDEN-ZOLDER

Verslag

Een beklijvende activiteit.
Nathan Rijnders, pastoraal verantwoordelijke voor de Landelijke Gilden in Limburg, gaf eerst een goed gedocumenteerde inleiding over de bij ons minder gekende vluchtelingenproblematiek bij de inval van de Duitsers in 1914. Daar waar in een eerste fase de vluchtelingen vooral hun heil zochten in eigen land omdat de Duitsers, zo dacht men, toch vrij snel zouden doorstoten tot Parijs, verlegde de vluchtelingenstroom zich vooral richting Nederland (1 miljoen Belgen), naar Frankrijk (300.000 Belgische vluchtelingen) en Groot-Brittannië (200.000 Belgen).
Daar waar in het begin de Belgische vluchtelingen gastvrij ontvangen werden zowel in Nederland, Frankrijk als in Groot-Brittannië, kantelde dit overal en verwekten de vreemdelingen wrevel, vooral door de culturele verschillen. Aan de hand van allerlei schriftelijke getuigenissen kon Nathan een waarheidsgetrouw beeld schetsen van de miserie van de vluchtelingen uit onze streken bij het begin van de vorige eeuw.
Na de korte pauze werd overgeschakeld op de vluchtelingenproblematiek van vandaag. De aanwezigen moesten zich inleven in de vele levensvragen waarmee een Syrische of Afrikaanse vluchteling geconfronteerd wordt op zijn vluchtweg naar Europa. Hoe bereik je fort Europa? Kies je de landroute over Turkije of ga je via Tripoli over zee? Met welk soort boot? Wat als je boot kapseist? En ga zo maar door.
Het is, hoe dan ook, een verschrikkelijke, traumatische ervaring, waarbij de mensensmokkelaars je alle geld afluizen.
Het 2de deel van de namiddag bestond uit een bezoek aan het vluchtelingcentrum van het Rode Kruis in Heusden in het vroegere Bouwordecentrum. In totaal is er ruimte voor 94 asielzoekers, mannen, vrouwen en gezinnen. Zij vinden in Heusden niet alleen onderdak maar krijgen ook overnachting en eten aangeboden. Verder kunnen deze vluchtelingen in het centrum een beroep doen op medische begeleiding; zij krijgen informatie over het verloop van de asielprocedure en kunnen rekenen op psycho-sociale begeleiding.
De kinderen gaan naar school; de volwassenen krijgen Nederlandse les, ze kunnen computervaardigheden aanleren en kunnen leren klussen enzomeer. De meeste asielaanvragers komen uit Syrië en Afghanistan maar ook uit Afrika (Eritrea en andere landen).
Het was voor alle deelnemers een onderdompeling in een harde realiteit, die ons weliswaar dagelijks getoond wordt op TV en in andere media. In Heusden zie je echter met eigen ogen hoe deze meestal jonge mensen, in de fleur van hun leven, op zoek zijn naar een nieuwe kans om een gelukkig leven te kunnen aanvatten, hier of in hun heimat.

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Pastoraal medewerker Landelijke Gilden
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Paal
Meer weten?
Prijs
€ 7,50
Inclusief koffie en taart Opbrengst van de activiteit wordt aan het opvangcentrum geschonken
Reservatie
Max 25 deelnemers (leden gaan voor)
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

+32 472 90 32 69

Foto-album:100 jaar vluchten

Meer activiteiten

  • 13 okt

    Nostalgique (aanbod voor senioren)

  • 17 nov

    Gelukkig in 60 minuten